Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woocommerce domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/woonarch/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the mollie-payments-for-woocommerce domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/woonarch/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bouwtekening huis - Huis Laten ontwerpen

Bouwtekening huis

w001-tralles-huislatenontwerpen-bouwtekening-woning-schetsontwerpen (1)
20170727 impressie 2 kopie
nieuwbouw woning Denekamp 3
20171218 impressie 1 zonder logo
B3a-15-071 SATERSLO BOUW 2

Bouwtekening huis – Een huis bouwen, wat gaat er vooraf?

U wilt een huis gaan bouwen, maar waar begint u dan? Juist, bij het opdoen van inspiratie! Of dat nu vrijstaand of 2-onder-1-kap is, een woning moet prettig zijn, mooi op uw kavel staan en passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Allemaal vragen die in de oriëntatiefase aan bod komen.

Orientatie / PVE

Op het moment dat u de keuze hebt gemaakt om te kijken of een nieuwe woning haalbaar is zult u zich moeten oriënteren. Koopt u een bestaande woning in een bestaande wijk of gaat u toch liever een nieuw huis bouwen op een nieuwbouwkavel? In deze fase gaat u zich oriënteren. U zoekt voorbeelden en gaat op zoek naar de mogelijkheden. Er zijn verschillende fasen te onderscheiden bij het bouwen van uw huis. Voordat u een huis kunt bouwen moet er nagedacht worden over hoe het huis gebruikt gaat worden en hoe het er uit gaat zien. Veelal gebeurd dit op basis van een PVE Programma van Eisen en of een moodboard. Hierin worden de wensen en eisen en het gedachtegoed van de klant omschreven en in beeld gebracht met voorbeelden. Dit PVE / gedachtengoed wordt door een ontwerper of architect omgezet in een tekening, het schetsontwerp. Door dit ontwerp te bekritiseren, te wijzigen, en herhaaldelijk weer te bespreken, groeit dit schetsontwerp naar een Voorontwerp of Voorlopig ontwerp. Dit is het stadium waarbij de gevels en platte gronden zo gemaakt zijn dat de klant er blij mee is. Deze kunt u vinden in onze webshop.

Vooroverleg / globale prijsvorming

Veelal is dit ook het moment om de gemeente even mee te laten kijken (vooroverleg) of het de goede kant op gaat middels een vooroverleg en om een voorlopige bouwkostenindicatie te laten maken. Zo weet u zeker dat hetgeen bedacht is ook daadwerkelijk kan en zal verdere uitwerking niet voor niets zijn. Op het moment dat deze niet meer gewijzigd hoeft te worden spreken we van een Definitief ontwerp en kunnen we deze gebruiken bij een aanvraag omgevingsvergunning.

Definitief ontwerp (DO)

Het Definitief ontwerp vormt samen met de verdere gedetailleerde uitwerking, Bouwbesluittoets, Energie prestatieberekeningen BENG, constructieve berekeningen en eventuele productinformatie de basis voor een omgevingsvergunning. Als de stukken voor de omgevingsvergunning ingediend zijn bij de gemeente  kan er op zoek gegaan worden naar een bouwer. De bouwer zal veelal vragen om alle stukken die ingediend zijn.

Technische omschrijving

Als u prijzen wilt vergelijken en appels met appels wilt vergelijken adviseren we altijd om er een technische omschrijving (bestek) een kleur en materiaalstaat en een ruimte-afwerkstaat bij te laten maken. Hierin staan alle bouwspecifieke onderdelen die  in de woning komen. Alle onderdelen die bekend zijn worden vermeld, voor onbekende onderdelen wordt een stelpost (soort gemiddelde prijs) aangenomen. Door deze technische omschrijving, kleur en materiaalstaat en ruimte-afwerkstaat toe te voegen aan de tekeningen en berekeningen weet de bouwer precies wat ze moeten maken.

Hierdoor kunt u een goed prijsvergelijk maken.

Aanbesteding

Verschillende aannemers vragen om een prijs te laten maken heet in vakjargon een aanbesteding. Tijdens deze aanbesteding is het gebruikelijk om de goedkoopste aanbieder de bouw te gunnen. Echter ziet u tegenwoordig dat dit niet altijd even netjes gebeurd. Vaak wordt er ook op basis van vertrouwen werk gegund. De vraag is daarom altijd, wat is het doel van de aanbesteding.

Mocht dit puur prijsvergelijk zijn dan kunt u ook een onafhankelijk buro inschakelen om een marktconforme prijs te laten maken om zo te kijken of de aannemer goed zit.

De gunning

Op het moment dat u de beste bouwer gevonden hebt kunt u deze het werk gunnen. De contracten worden gesloten. Vergeet hierbij niet de gemaakte documenten van toepassing te verklaren om er zeker van te zijn dat hetgeen bedacht is ook gebouwd wordt.

Natuurlijk kunt u in het hele proces in overleg met de aannemer tot andere inzichten komen en deze in overleg aan laten passen in zijn contract.

Dit is in vogelvlucht het proces om tot de bouw van een woning te komen.

Samenvattend:

  1. Orientatiefase / PVE/ kavelkoop / hypotheek / notaris etc.
  2. Ontwerp
  3. Vooroverleg gemeente
  4. Definitief ontwerp
  5. Omgevingsvergunning
  6. Technisch ontwerp
  7. Aanbesteding
  8. Gunning en contractvorming
  9. Eventuele bouwbegeleiding
  10. Oplevering en wonen

Bouwtekening kopen?

Geverifieerd door MonsterInsights